Există mai multe clasificări ale tehnologiilor de impermeabilizare: prin metoda de aranjare, prin scopul principal, prin denumirea materialelor utilizate, precum și prin locul și timpul de aplicare.
La locul de utilizare, există impermeabilizare internă și externă. Evident, impermeabilizarea interioară este un set de măsuri pentru protecția împotriva apei care se realizează în interior, de exemplu, hidroizolarea pereților și a pardoselilor dintr-o baie. Impermeabilizarea externă se realizează în afara structurii, de exemplu, protejând temelia de apele subterane sau protejând acoperișul.
În funcție de momentul aplicării, se disting impermeabilizarea primară și cea secundară. Impermeabilizarea primară a structurilor se realizează imediat în faza de construcție a instalației. Secundarul este măsurile de reparație. De exemplu, dacă din cauza invechirii sau dintr-un alt motiv, impermeabilizarea primară este deteriorată și nu face față sarcinii sale, atunci se realizează un set de măsuri pentru impermeabilizarea secundară. În acest caz, stratul vechi este îndepărtat, suprafața este curățată complet și se aplică un nou strat de impermeabilizare. De asemenea, este posibil să aplicați un strat nou pe partea superioară a celui vechi, dar acest lucru nu este recomandat.
Prin scop și caracteristici, există astfel de tipuri de impermeabilizare:

Cap de presiune. Funcționează „pe un clip”.
Far presiune. Funcționează „pe smulgere”.
Contracapilaritate.
Garnituri de etanșare și conjugare.
Utilizare superficială și integrată.
Impermeabilizarea anti-presiune servește pentru a proteja împotriva presiunii pozitive a apei. De exemplu, dacă nivelul apei subterane din jurul subsolului este foarte ridicat, atunci impermeabilizarea rezistentă la presiune, realizată din materiale care rezistă cu ușurință presiunii pozitive a apei, este aranjată în afara peretelui subsolului. Uneori această tehnologie este numită și „acționează asupra clemei”. Aceasta înseamnă că apa presează materialul de impermeabilizare Prin scop și caracteristici, există astfel de tipuri de impermeabilizare Prin scop și caracteristici, există astfel de tipuri de impermeabilizare împotriva pereților cu greutatea sa. Utilizarea aceluiasi nmaterial pe pereții interiori ai temeliei nu are sens, deoarece există o presiune diferită a apei.

Impermeabilizarea fără presiune servește pentru a proteja împotriva presiunii negative a apei. De exemplu, dacă, din cauza ploilor abundente sau a inundațiilor de primăvară, apa s-a acumulat în jurul temeliei, atunci ea poate fi protejată de interiorul subsolului. Presiunea sa este mică și acționează pentru „detașarea” materialului de suprafață.
Impermeabilizarea anticapilară protejează materialul de construcție împotriva creșterii umidității din acesta de-a lungul capilarelor. Într-adevăr, multe materiale de construcție absorb apă, care apoi se ridică prin capilare. Betonul și cărămida sunt printre astfel de materiale.

Prin metoda de aranjare, se disting aceste tipuri de hidroizolații:


• Pictura.
•Ungere.
• Tencuiala.
•Adeziva.
• Turnat sau pulverizat.
• Impregnarea.
• Injecție.
• Umplere.
• Montabile - foi de protecție.
• Structurale - aditivi pentru beton în faza de construcție.
• Diverse materiale de pelicola - pentru a proteja izolația și acoperișurile.

În continuare, vom analiza mai detaliat tehnologiile de impermeabilizare în conformitate cu metoda de aranjament, deoarece este mai ușor să determinați scopul și caracteristicile de instalare din ele.
Image